Irak ordusu hakkında neler biliyorsunuz?

08.01.2024
Irak ordusu hakkında neler biliyorsunuz?

ABD’nin Irak’ı işgali ve Nisan 2003’te Saddam rejiminin düşmesinin ardından, ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer'in orduyu dağıtma kararı alması, Irak ordusunun sahip olduğu son güç kalesini parçaladı

Irak ordusunun 103. kuruluş yıldönümünü

Ordus 6 Ocak 1921’de Cafer el-Askeri’nin komutasında temelleri atılan ve “Musa el-Kazım Alayı” ismini taşıyan Irak ordusunun ilk alayının kuruluş yıldönümü için gerekli tüm lojistik hazırlıkların sorumluluğunu güvenlik teşkilatları üstlendi.

Bağdat’taki Yeşil Bölge’de yer alan büyük kutlama alanı, Irak ordusu hava, kara ve deniz kuvvetleriyle doldu. Alan adeta bir askeri kışlayı andırıyor. Irak Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar, Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani başta olmak üzere üst düzey Iraklı yetkililerin katılımıyla düzenlendiği askeri geçit töreni kapsamında Bağdat semalarını baştan başa turladı.

Irak ordusunun kurucu isimlerinin tamamı (Cafer el-Askeri, Nuri es-Said, Yasin el-Haşimi, Abdulmuhsin es-Sadun, Taha el-Haşimi, Hikmet Süleyman ve diğerleri) Sünni olmasına rağmen bu kurucu kadro, Şiilerin kabul ettiği 12 imam arasından 7. İmam Musa el-Kazım’ın adından ilhamla, ilk kurulan alay için “Musa el-Kazım Alayı” ismini kullanmaya özen gösterdiler.

1980’lere gelindiğinde Irak ordusu, İran-Irak Savaşı döneminde bölgenin en güçlü ordusu konumundaydı. Dünyanın en güçlü orduları arasında ise 4’üncü sıradaydı. O dönem bir milyonu aşkın askerin bulunduğu Irak ordusunun bünyesinde, kara ve hava gücünün yanı sıra 7 Kolordu, yüzlerce uçak ve modern zırhlı araçlar vardı. Irak ordusu, 8 yıl süren savaşın ardından İran’ı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 598 sayılı kararını kabul etmeye zorlamıştı. Bu karar iki ülke arasındaki uzun savaşa son vermişti.

Irak bu savaştan galip çıkmış gibi görünürken, Irak’ın eski rejim lideri Saddam Hüseyin’in 2 Ağustos 1990’da Kuveyt’i işgal etmesi ve özellikle ABD’nin 30 ülkeyle birlikte 1991’de Irak’ı Kuveyt’ten çıkararak savaş başlatmasıyla birlikte tüm dengeler tersine döndü. Bu gelişmeler Irak ordusunu, bölge orduları arasındaki güç dengesini etkileme konumundan çıkardı.

ABD’nin Irak’ı işgali ve Nisan 2003’te Saddam rejiminin düşmesinin ardından, ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer'in orduyu dağıtma kararı alması, Irak ordusunun sahip olduğu son güç kalesini parçaladı.

Irak Silahlı Kuvvetleri’nin 2003 sonrasında yeniden toparlanma çabalarına rağmen, askeri doktrinin halen olmayışı Irak askeri kurumuna gölge düşürdü. Irak askeri kurumu 2003 sonrası yaşadığı tüm zorluklara rağmen, ülke topraklarının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan 3 vilayeti Haziran 2014’te işgal eden DEAŞ örgütüne karşı 2017’nin sonlarında büyük bir zafer kaydetti.