Irak Çevre Bakanı Halo El-Askeri, Türkiye Çevre ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığındaki bir heyetle, çevresel iş birliğinin güçlendirilmesi ve su salımlarının azalması konusundaki zorlukları görüştü.
Çevre Bakanlığı'ndan açıklamaya göre, Bakan El-Askeri, Irak’ın su salımlarındaki azalma ve iklim değişikliği nedeniyle ciddi çevresel zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve bu nedenle başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerle etkin bölgesel ortaklıklara ve sürekli anlayışa ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Açıklamada, Cenevre’de plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası müzakereler çerçevesinde Irak Çevre Bakanı başkanlığında Irak heyeti ile Türk heyeti arasında ikili bir toplantı gerçekleştirildiği bildirildi. Toplantıya, Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği Irak Büyükelçisi Abdulkerim Haşim, Çevre, Su Kaynakları ve Dışişleri Bakanlıklarından uzmanlar ve diplomatlar ile Türk tarafında Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve Cenevre Türk Büyükelçisi Burak Akçapar’ın yanı sıra iki taraftan da yetkililer ve uzmanlar katıldı.
Toplantıda, çevresel iş birliğinin artırılması yolları, su kaynaklarının yönetimi ve iklim değişikliğinin Irak üzerindeki özellikle güney bölgelerinde görülen etkileri ele alındı. Ayrıca plastik kirliliğini azaltmaya yönelik yürütülen müzakereler ve bu alanda yerel düzeyde alınan önlemler de tartışıldı. Irak’ın, Türkiye’nin BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na (COP) ev sahipliği yapma niyetine destek verme konusu da gündeme geldi.
Açıklamanın sonunda, Çevre Bakanı El-Askeri, Türk Bakan Yardımcısı Fatma Varank’a Irak’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmesi için davette bulundu, böylece çevresel diyaloğun ve iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi hedeflendi.