Irak’ta son bir haftada 7 hafif deprem kaydedildi

12.08.2025 - Murat Avcı
Irak’ta son bir haftada 7 hafif deprem kaydedildi

Irak Genel Meteoroloji Kurumu, 5-12 Ağustos tarihleri arasında ülkenin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde yedi depremin kaydedildiğini açıkladı.

Depremlerin büyüklükleri 1.7 ile 3.1 derece arasında değişirken, herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.

Kurumdan yapılan açıklamada, sarsıntıların çoğunun hafif şiddette olduğu ve yalnızca merkezlere yakın bölgelerde sınırlı şekilde hissedildiği belirtildi. Ülke genelinde kurulu istasyonlar aracılığıyla 24 saat esasına göre sismik hareketliliğin takip edildiği aktarıldı.

Açıklamada, Irak’ın kuzey ve kuzeydoğusunun, İran ve Türkiye sınırları boyunca uzanan jeolojik fay hatlarına yakınlığı nedeniyle aktif deprem kuşakları içinde bulunduğu vurgulandı.

Depremlerin, Zagros Dağları’ndan başlayıp İran’ın iç kesimlerine kadar uzanan aktif tektonik hareketler çerçevesinde meydana geldiği belirtilirken, erken uyarı sistemleri ve toplumun bilinçlendirilmesinin olası güçlü sarsıntılarda kayıpları azaltmada kritik önemde olduğu ifade edildi.