Dünya genelinde elektrikli taşıt sayısı ve elektrikli araç kullanımı, teknolojinin de gelişimiyle günden güne artıyor.
\r\nPek çok otomotiv uzmanı kritik eşiğin aşıldığını ve elektrikli araç satışlarının çok kısa bir sürede benzinli ve dizel araçları geçeceğini düşünüyor.
\r\nTürkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı Oğuzhan Akyener, “Bir dönüşüm var ama planlandığı gibi hızlı ilerlemiyor” dedi.
\r\nElektrikli araç üretimi aslında 1800 yıllara dayanıyor.1900’lü ve 2000’li yıllarda da birçok deneme yapılsa da beklenen ilgiyi göremedi.
Günümüzde ise tamamen elektrikli araçların hayatımızda olması için bazı engellerin ortadan kaldırılması şart.
Avrupa petrole alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldi. Temiz enerjiye dönüş artarsa petrolün devri biter mi? sorusu merak ediliyor. Irak ekonomisinin yüzde 89\'u petrol ve doğal gaz gelirlerine bağlı. Irak, her ay ihraç edilen petrol gelirinin yüzde 1’ini yenilenebilir enerji projelerini finanse etmek için tahsis etmeyi düşünüyor. Peki bu yeterli mi?
Akyener, ‘’ Irak\'ın yenilenebilir enerjiye yönelim sebebiyle petrol talebi problemi ile karşılaşacağını düşünmüyorum. elektriğin çok fazla kaçak kullanıldığı ve ucuz olduğu ülkelerde yenilenebilir yatırımlar mantıklı değildir yüzde 1’lik fon yenilenebilir olarak ifade edilse de illa güneşe yatırılacak değildir. Karbon emisyon düşürücü projelerde yatırım yapmak mümkün olabilir. Bu tarz bir sistemde değerlendirilmesi daha mantıklı olabilir’’ dedi.