Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile birlikte Suriye'nin başkenti Şam'a gitti. Barrot ve Baerbock, Suriye'nin fiilî geçici hükûmet lideri Muhammed Colani (Ahmed el Şara) ile görüştü.
Ziyaret, Beşar Esad yönetiminin devrilmesinden yaklaşık 1 ay sonra Şam'ın ve Suriye'nin fiilî geçici hükûmet lideri Muhammed Colani'nin (Ahmed el Şara) yoğun diplomatik temaslarının sürdüğü bir döneme denk geldi.
Barrot ve Baerbock, Esad'ın devrilmesinden bu yana Suriye'yi ziyaret eden ilk AB dışişleri bakanları oldu.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile Suriye'de Baas rejiminin devrilmesinin ardından başkent Şam'daki işkence üssü Sednaya Hapishanesi'nde incelemelerde bulundu.
Bakan Annalena Baerbock, Alman basınına yaptığı açıklamada, Beşşar Esed rejiminin kurbanlarının ve Sednaya'da ölenlerin geri getirilemeyeceğini belirterek, "Fakat hepimiz uluslararası toplum olarak adaletin sağlanmasına katkıda bulunabiliriz." dedi.
Baerbock, hapishanede gördüğü özel işkence bölümlerine de değinerek, "Bazı yerlerin dehşetini hayal bile edemezsiniz. İnsanlar Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında cehennemi yaşadı. Medeni bir dünyada hayal bile edilemeyecek yöntemlerle öldürüldüler." ifadelerini kullandı.
Suriye sivil koruma örgütü Beyaz Baretliler'den buradaki koşullar hakkında bilgi alan Baerbock, ülkesinin ve Avrupa'nın son yıllarda delil toplama konusunda Beyaz Baretliler gibi aktörlerin yanı sıra BM'yi de desteklediğine işaret etti.
Baerbock, Beyaz Baretliler'e çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, onların Esed rejiminin, normalleştirilemeyecek insanlık dışı bir işkence rejimi olduğunu defalarca ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.
Bakanların Şam ziyaretinin AB adına yapıldığı duyuruldu
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da X hesabından Barrot ve Baerbock'un Şam ziyaretiyle ilgili paylaşım yaptı.
Barrot ve Baerbock'un kendisi adına AB'yi temsilen orada bulunduklarını belirten Kallas, "Suriye'nin yeni liderliğine mesajımız, bölgesel aktörlerle mutabık kalınan ilkelere saygı gösterilmesi, tüm sivillerin ve azınlıkların korunmasının sağlanması son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.
Sabah saatlerinde Barrot ve Baerbock'un, Suriye'de yeni yönetimle görüşmek için Şam'ı ziyaret ettiği duyurulmuştu.
Kallas, Şam'da Baas rejiminin devrilmesinin ardından 14 Aralık'ta Ürdün'de, Türkiye dahil bölge ülkeleriyle bir araya gelmiş, ortak basın toplantısında Suriye'nin toprak bütünlüğünün desteklenmesi, azınlıkların korunması ve kapsayıcı bir hükümet kurulması gerekliliği üzerinde anlaşıldığı bildirilmişti.