7 ülkeden 70’e yakın sanatçının görev aldığı konserde yaşanan coşku hat safhadaydı. Konseri yaklaşık 1500’e yakın ziyaretçi izledi.
TÜRKSOY koordinasyonunda UNESCO nezdindeki Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbektan, Türkiye ve Türkmenistan Daimi Temsilcilikleri ev sahipliğinde Paris'te, UNESCO'da düzenlenen "Biz Birlikteyiz" isimli gala konseri Fransız sanatseverlerin yanı sıra Fransa’da yaşayan Türk diasporasını da bir araya getirdi.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev konsere rahatsızlığı sebebiyle katılmazken, kendisinin katılımcılarla paylaşılan video mesajı alkışlarla karşılandı.
Konsere, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, UNESCO 42. Genel Konferans Başkanı Simona-Mirela Miculescu, UNESCO’nun Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Anthony Kwaku Ohemeng-Boamah, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Azerbaycan'ın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Elman Abdullayev, Kazakistan'nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Askar Abdrakhmanov, Özbekistan’ın UNESCO Daimî Temsilcisi Büyükelçi Kamol Mukhtarov, Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet ve Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Yunus Demirer ve çok sayıda davetli katıldı.
Türk dünyasından sanatçılar, davetlilere, Orta Asya'dan Anadolu'ya, Türk ezgileri ve halk şarkılarından oluşan bir repertuvarla konser verdi. Farklı geleneksel Türk kıyafetleri giyen sanatçılar, konserde Türk Dünyasına ait yöresel danslar sergiledi.
Konserde seslendirilen, sözleri Neşet Ertaş'a ait "Bahçe Duvarından Aştım" türküsü ve ona eşlik eden yöresel dans gösterisi yoğun ilgi gördü. Özbek sanatçıların geleneksel enstrümanlarıyla ritim tuttuğu performansa, davetliler de ritimli alkış tutarak karşılık verdi.
Etkinliğin açılışında konuşan Elman Abdullayev, UNESCO'da, TÜRKSOY'un kuruluşunun 30. yıl dönümünü kutladıklarını hatırlattı.
Abdullayev, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'ın kültür bakanları tarafından 1993'te kurulan TÜRKSOY'un, Türkçe konuşan ülkelerin kültürel mirasına ışık tuttuğunu ifade etti. TÜRKSOY'un, Türk devletlerinin zengin kültürel mirasını muhafaza etmek ve tanıtmak amacıyla 30 yıldır farklı program, girişim ve etkinliklere imza attığını belirten Abdullayev, TÜRKSOY üye ülkelerinin 2012'den bu yana her yıl Türk dünyasının kültür başkentini seçtiğine değindi. Abdullayev, "Bu şekilde kültürlerimizin zenginliğini tanıtıyor, ortak mirasımız hakkında farkındalık yaratıyor ve en önemlisi birbirimizi daha iyi tanıma fırsatı buluyoruz." diye konuştu.
TÜRKSOY ailesinin her üyesinin, ortak Türk mirasını korumak ve tanıtmak amacıyla teşkilata destek sağladığını vurgulayan Abdullayev, "Türk dünyası, kadim ve muazzam kültürüyle medeniyetler tarihinde önemli rol oynamıştır." dedi. Abdullayev, TÜRKSOY üyesi ülkelerin beraber geçirdiği 30 yıldaki başarılarını kutlayarak, gelecekte bu ülkeler arasında daha derin bir işbirliğinin olmasını dört gözle beklediklerini kaydetti.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ise "Türk kültürü, malumunuz, tarihsel süreç içerisinde diğer halkların kültürlerinden de etkilenerek biriktirilmiş muazzam bir değerler kültürüdür." sözlerini sarf etti.
Genel Sekreter Yardımcısı Yusuf, insanlığın barışa, hoşgörüye ve karşılıklı anlayışa her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu bugünlerde, bu konser programının tertip edildiğini belirtti. Bu konserin, Doğu ve Batı, Kuzey ve Güney arasındaki kültürel işbirliğine ve yakınlaşmaya katkı vermesi dileklerini dile getiren Yusuf, konserde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.
Etkinlikte, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev'in video mesajı da paylaşıldı. Genel Sekreter Raev, mesajında, Türk devletleri arasındaki ortak değerlerle kurulan ilk uluslararası kuruluş olan TÜRKSOY'un, 30 yıldır aynı tarihi, dili ve geleceği paylaşan Türk halkları arasındaki "manevi altın köprü" misyonunu yerine getirmekte olduğuna dikkati çekti. TÜRKSOY'un, Türk halklarının medeniyetini ve kültürel mirasını geliştirme ve gelecek nesillere aktarma konusunda önem taşıdığına işaret eden Raev, "Dünyamız, çok zor zamanlardan geçiyor, her gün başka bir insanlık dramına şahit oluyoruz. Kültürün birleştirici ve iyileştirici gücüne en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanları yaşamaktayız." değerlendirmesinde bulundu.
Genel Direktör Asistanı sayın Anthony Ohemeg Boamah ise TÜRKSOY’a teşekkürlerini sunarken Türk kültürünün ve Türklerin dünya kültürüne yaptığı katkıların altını çizdi.
‘’UNESCO ve TÜRKSOY ilişkileri kültürün korunması, eğitim ve sürdürülebilir gelişim için örnek bir ilişkidir.’’ Diyen Genel Direktör Asistanı Boamah, ‘’karşılıklı anlayışa dayalı bu ilişki, özellikle TÜRKSOY’un dil alanında yaptığı çalışmalarla daha daha da derinleşmektedir.’’ ifadelerini kullandı. Boamah, UNESCO – TÜRKSOY ilişkisinin zor günlerden geçtiğimiz bu günlerde umudun var olduğunu gösteren önemli bir gösterge olduğunuda sözlerini ekleyerek, sanatçılara başarılar diledi.
TÜRKSOY'un 30. yılı vesilesiyle Paris'te düzenlenen Biz Birlikteyiz konseri, 2023 yılı içerisinde TÜRKSOY üyesi ülkelerden Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde düzenlenmişti.
Ana
Haber-Manşet
Biz Birlikteyiz isimli TÜRKSOY 30. yıl konserlerinin son durağı, Fransa'nın başkenti Paris oldu
Biz Birlikteyiz isimli TÜRKSOY 30. yıl konserlerinin son durağı, Fransa'nın başkenti Paris oldu
Biz Birlikteyiz isimli TÜRKSOY 30. yıl konserlerinin son durağı, Fransa'nın başkenti Paris'teki, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) merkezi oldu.
Bizi Takip Edin
Son Haber
S
FREKANS
BİLGİLERİ
Türksat 4A
- Frekans : 12009
- Sembol: 4444
- Polarizasyon: Dikey (Vert)
- FEC 3/4
Eutelsat 7 West A
- Frekans : 11372
- Sembol: 2750
- Polarizasyon: Yatay (Horz)
- FEC 5/6
PLATFORMLAR
- KABLO TV: 141 (Türkiye)
- KA TV1 (Azerbaycan)