Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014'te Irak'ın üçte birine tekabül eden Musul, Enbar ve Salahaddin vilayetleriyle Diyala ve Kerkük'ün bir kısmını ele geçirmişti. Buda çok sayda Iraklının yerinden edilmesine yol açtı.
Göç ve Göçmenler Bakanlığı, 300 mülteci ailenin Musul'da bulunan El Cida Kampı'ndan ayrılarak kendi bölgelerine döndüğünü duyurdu.
Göç ve Göçmenler Bakanlığı Müsteşarı Kerim Nuri, konu ile ilgili açıklamada bulunarak, El Cida Kampı'nın iki bölüme ayrıldığını belirterek, ilk kısımında Hol Kampı'ndan dönen 603 ailenin bulunduğunu belirtti.
Güvenlik denetiminin tamamlanmasının ardından, ilgili taraflarla koordineli olarak El Cida Kampı'nda yaşayan 300 yerinden edilmiş aile evlerine döndü." diyen Nuri, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Göç ve Göçmenler Bakanlığı sadece mültecilere insani yardım ve barınma sağlamakla görevlidir, güvenlik önlemleriyle ve mülteci ailelerin denetimleri ile hiçbir ilgisi yoktur. Mültecilerin dosyasını kapatmayı amaçlıyoruz."
Şimdiye kadar 50 kampın kapatıldığını söyleyen Nuri, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nde şu anda sadece 26 mülteci kampın kaldığını ve henüz kapatılmadığını aktardı.
Müsteşar Nuri, şu anda Suriye'deki Hol Kampı'nda 29 bin Iraklı da dahil olmak üzere 70 bin mültecinin bulunduğunu kaydetti.
Nuri, "Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 600'den fazla Iraklı mülteci aile, Suriye'deki Hol Kampı'ndan Irak'a döndürülerek Musul'daki El Cida Kampı'na yerleştirildi." ifadesini kullandı.