Irak Elektrik Bakanlığı, dün cumartesi günü, enerji dosyasıyla ilgili olarak Katar ile görüşmeler yaptığını açıkladı. Bu görüşmeler gaz tedariki, saha rehabilitasyonu ve deneyim paylaşımı konularını içermektedir.
Irak Haber Ajansı'na göre, Bakanlık sözcüsü Ahmet Musa, "Katar gazının Irak'a ihracatı konusu, Başbakanlık kararı gereği Petrol Bakanlığı'na aktarılmıştır, çünkü gaz tedarikinden sorumlu olan ilgili kurumdur ve bu konuları görüşmektedir" dedi.
Musa, "Katar, Körfez Bağlantı Kurumu üyesidir ve gaz dosyasında Irak ile yaptığı anlaşma, sahaların rehabilite edilmesini, deneyim paylaşımı ve bu konuda Katar deneyiminden yararlanmayı içerir. İki ülke arasında imzalanan niyet mektubu uyarınca bu konu Elektrik Bakanlığı ile görüşülmektedir" dedi.
Katar Emiri Temim bin Hamad El Tani, haziran ayının ortasında Irak'ı ziyaret etti ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya El-Sudani ile birlikte "Ortak Niyet Bildirgesi’ni ve "Enerji" ve "Hava ve Kara Ulaşımı" alanlarında bir dizi anlaşma ve mutabakat zaptını imzaladı, bunlar arasında "Ortak Petrol Şirketi Kurma" ve "Diplomatik pasaport sahipleri için vize gereksinimlerinin kaldırılmasına dair anlaşmalar bulunmaktadır
Ayrıca Katar Emiri, Irak'ta gelecek yıllarda çeşitli sektörlere 5 milyar dolar yatırım yapacaklarını duyurdu.
Katar'ın holding şirketi Orbacon, birkaç gün önce Irak Ulusal Yatırım Kurumu ile anlaşma yaparak, kamu ve özel sektör arasında ortaklıkla elektrik üretimi için iki santral inşa ve geliştirme anlaşması imzaladı.
Katar şirketinin açıklamasına göre, "Proje, toplam maliyeti 2,5 milyar dolar olan 2400 megavat kapasiteli iki elektrik üretim santralinin inşasını içermektedir" ve "proje, 25 yıl sürecek ve kamu-özel sektör ortaklığının bir ürünüdür" ifadesi yer aldı.
Irak, haziran ayından bu yana Körfez ülkeleriyle elektrik bağlantı projesinden yararlanarak yerel enerji ihtiyaçlarını karşılamaya başlamıştır. Yaz aylarında enerji talebinin artmasıyla birlikte, son zamanlarda İran gazının ülkeye olan tedarikinin azalması nedeniyle oluşan bir eksikliği kapatmaya çalışmaktadır.
Irak'ın, gerçek tüketim olan 23 binden fazla megavata karşılık üretim açığının bulunduğu belirtilmelidir. Daha önce 19 bin megavat üretim gerçekleştirilmişti.