Irak’ta petrol gelirinin yüzde 99’u kamu maaşlarına harcandı

19.08.2025 - Ahmet Kerküklü
Irak’ta petrol gelirinin yüzde 99’u kamu maaşlarına harcandı

Irak’ta 2025 yılının ilk yarısında ham petrol ihracatından elde edilen yaklaşık 45,2 trilyon Irak dinarı gelirinin neredeyse tamamı kamu maaş ödemelerine harcandı. Ekonomist Nibel el-Mersumi, bu durumun ülke ekonomisini ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekerek reform çağrısında bulundu.

El-Mersumi, Irak Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı finansal raporlara dayanarak yaptığı açıklamada, kamu maaş ödemelerinin 44,9 trilyon dinarı bulduğunu ve bunun yalnızca memur maaşlarını değil, emekli ödemeleri, sosyal yardımlar ve diğer personel giderlerini de kapsadığını belirtti.

Bu tabloya göre, petrol gelirlerinin yüzde 99,2’si maaşlara ayrılırken, yatırım ve hizmet alanlarına neredeyse hiç kaynak aktarılmadı. El-Mersumi, ekonomik durumu “endişe verici” olarak nitelendirerek, kamu maliyesinde acil reform ihtiyacına işaret etti.

Ekonomist, özellikle “ikili ve özel maaşlara” müdahale edilmesi, yolsuzlukla mücadele edilmesi ve kamu harcamalarının denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

El-Mersumi’ye göre Irak hükümetinin önünde iki zorlu seçenek bulunuyor: ya petrol dışı gelir kaynaklarının artırılması ya da mevcut maaş sisteminin yeniden yapılandırılması. Aksi takdirde, döviz kuru indirimi ya da sübvansiyonların kaldırılması gibi sert ekonomik önlemlerin kaçınılmaz hâle geleceği uyarısında bulundu.