Halk Müziği repertuarına Altın Hızma Mülayim, Değirmenci, Ağlama Ceylan Balası, Cerrevun Kulpu Burma, Elinde Ayağında Acem Kınası, Dağlar Dağlar gibi türküleri kazandıran Abdurrahman Kızılay'ın vefatının üzerinden 14 yıl geçti.
Abdurrahman Kızılay kimdir ?
1940 senesinde Kerkük'te doğdu. ilk ve orta öğrenimini Kerkük'te tamamladı. Ortaokul çağlarında Kerkük'ün usta sanatçısı Reşit Küle Rıza, Mustafa Kalayı, İzzettin Nimet, Mehmet Gülboy ve Abdülvahit Küzeci ile musiki toplantılarına katıldı. 1959 yılında açılan Bağdat Radyosu Türkmence kısmında ses sanatçısı olarak programlar yapmaya başladı. Kızılay, 1960 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Kontrbas bölümüne girdi ve bu bölümde altı yıl eğitim gördü. Bu arada iki yıl kadar da rahmetli Fahri Kopuz'dan klasik Türk Müziği dersleri aldı.
Bağdat Güzel Sanatlar Akademisi'nde müzik tahsiline devam etti. Abdurrahman Kızılay daha sonra Türkiye'ye geldi. Kızılay, Türk Halk Müziği dalında Kerkük ağzını en iyi temsil eden sanatçılarımızdan biridir. Halk Müziği repertuarına ''Altın Hızma Mülayim, Değirmenci, Ağlama Ceylan Balası, Cerrevun Kulpu Burma, Elinde Ayağında Acem Kınası, Dağlar Dağlar gibi türküleri ve birçok hoyrat kazandıran Kızılay; aynı zamanda Türkiye'de en popüler Aynaya Baktım Saç Beyaz Olmuş, Evlerinin Önü Boyalı Direk, Esmer Güzel Esmer, Aç Aç Kollarını ve Yazmalı Gelin Yaz Mene türkülerinin bestekarıdır.
Kızılay Arapça olarak icra ettiği şarkıların yanı sıra bu dilde birçok bestesi de bulunmaktadır. Kızılay, başta Bağdat olmak üzere Almanya, ABD, Belçika, Hollanda, Lübnan, Kırım Özerk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan gibi yabancı ülkelerde de konserler verdi. Notasıyla birlikte 160 Kerkük Türküsünü içeren bir kitabı sanatçı Salih Turhan ile ortaklaşa basılan Kızılay, evli ve iki çocuk babasıdır. 12 Aralık 2010 tarihinde Ankara'da vefat etti.