Koordinasyon Çerçevesi, başbakan adayının belirlenmesine ilişkin dosyada son aşamaya gelmek amacıyla pazartesi günü kritik bir toplantı yapmaya hazırlanıyor. Toplantının, parlamentonun ilk oturumu öncesinde ve siyasi sürecin hassas bir döneminde gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Siyasi kaynaklara göre toplantı, Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki’nin evinde yapılacak. Görüşmede, başbakanlık için gösterilecek adayın netleştirilmesi ve dosyaya son şeklinin verilmesi hedefleniyor.
Koordinasyon Çerçevesi içerisinden isminin açıklanmasını istemeyen yetkili bir kaynak, liderlerin geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştireceğini ve parlamentonun ilk oturumundan önce başbakan adayının kesinleştirilmesi yönünde güçlü bir irade bulunduğunu belirtti. Kaynak, sürecin daha fazla gecikmeye tahammülünün olmadığını vurguladı.
Toplantıda, önümüzdeki dönemde ülkeyi yönetebilecek; siyasi, ekonomik ve güvenlik alanlarındaki zorluklarla mücadele edebilecek liderlik özellikleri ayrıntılı şekilde ele alınacak. Görüş ayrılıklarının devam etmesi hâlinde ise iç oylama seçeneğinin gündemde olduğu ifade edildi.
Kaynak ayrıca, mevcut Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin ikinci bir dönem için şansının hâlen sürdüğünü, nihai sonucun toplantıdaki müzakerelerin ardından netleşeceğini kaydetti.